The Romanian Journal of Museums [RJM]


Nu am gasit nici o coperta a RJM pe Net...

"Revista Muzeelor" este o revistă de specialitate destinată informării muzeografilor şi specialiştilor interesaţi de prezervarea bunurilor cu valoare probatorie culturală în înţelesul larg al termenului. Ca orice revistă de specialitate a avut un parcurs cu obstacole. Primul număr a apărut în anul 1964. Din 1974 şi până în 1989 a apărut împreună cu Revista Monumentelor Istorice, sub titulatura "Revista Muzeelor şi Monumentelor. Seria Muzee". După 1990 a revenit la denumirea de Revista Muzeelor. În prezent revista este editată de Centrul de Pregătire Profesională în Cultură.

Subiectele abordate se referă la diverse activităţi specifice din muzeele din ţară şi din străinătate, proiectarea unor programe naţionale de modernizare a expunerii muzeale, a metodelor de păstrare, documentare şi de asemenea de conservare-restaurare a diferitelor materiale din care sunt confecţionate obiectele gestionate de către instituţiile publice de profil sau în colecţii particulare.

Desigur, subiectele abordate au o complexitate mai mare decât cele enumerate, cum ar fi cercetarea într-un domeniu sau altul (artă, arheologie, istorie, numismatică, etnografie, ştiinţele naturii, literatură, ştiinţă şi tehnică etc), standardele de descriere a obiectelor şi prevederile legale pentru protejarea şi circulaţia pieselor cu valoare de patrimoniu, precum şi experienţe remarcabile în domeniul muzeologiei care trebuie cunoscute şi de alţi lucrători ai domeniului.

Relaţiile muzeu-public, atragerea acestuia indiferent de vârstă şi nivel de pregătire reprezintă o misiune care trebuie permanent învăţată, perfecţionată şi actualizată.

Nu lipsesc din sumarele revistei nici recenziile şi cronicile unor lucrări fundamentale care se constituie în bibliografii de bază pentru muzeografi, precum şi onorarea celor mai buni care au plecat dintre specialişti şi a căror memorie trebuie păstrata.

Multe subiecte din revistă se referă la muzeele în aer liber care presupun mijloace specifice de păstrare, conservare, restaurare şi punere în valoare.

În paginile acestei reviste îşi găsesc locul şi experienţele unor muzeologi din străinătate care împărtăşesc din experienţa lor nu numai la sesiunile internaţionale, ci şi sub forma unor articole publicate, în vederea unei mai largi audienţe.

Vestea proasta este ca situl oficial al revistei este momentan (din 2005) in constructie.

Vestea buna este ca Index-ul general al acestei reviste este disponibil on-line asa ca o multime de contributii romanesti dedicate Antichitatii se pot identifica mult mai usor.

Textul de mai sus a fost preluat de aici.

Despre ultimul numar al revistei, cu tema Museum Projects, puteti citi aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.